Home Ga terug naar home

Woondeal regio Utrecht

Woondeal zorgt voor meer én betaalbare woningen in onze regio

Sinds 13 maart 2023 is de U10-woondeal 2023 (pdf, 2 Mb) van kracht, met als doel 61.000 nieuwe woningen in onze regio in 2030. In de woondeal hebben U10-gemeenten afspraken gemaakt met het Rijk, de provincie en woningbouwcorporaties over waar deze woningen moeten komen, het soort woningen en het segment waar deze woningen in vallen.

De haalbaarheid van de afspraken is onder meer afhankelijk van randvoorwaarden op het gebied van bijvoorbeeld financiële tekorten, bereikbaarheid, stikstof, netcongestie, en capaciteit bij overheden en bouwsector.

Betaalbare woningen

Op de huidige woningmarkt zijn er te weinig betaalbare woningen. Ook is het lastig voor mensen met een laag- en middeninkomen om een hypotheek af te sluiten voor een koopwoning. In de woondeals zijn daarom ook afspraken gemaakt over de betaalbaarheid van de woningen. Het streven is dat er vanaf 2025 twee derde, van de woningen die gerealiseerd worden, in het segment ‘betaalbaar’ valt. Het gaat om sociale huurwoningen, middenhuurwoningen en betaalbare koopwoningen. Een belangrijk deel van alle betaalbare woningen gaat door corporaties gebouwd worden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit programma? Neemt u dan contact op met de betrokken wethouder in uw gemeente, of een van de regio-coördinatoren van de Woondeal: Marieke de Kogel of Kees Verschoor.

Interessante links

Handout over U10-woondeal 2023 (pdf; 1,9 Mb)

Woningmarktbeleid (BZK)

Platform31

Provincie Utrecht (wonen)