Home Ga terug naar home

Woondeal regio Utrecht

Woondeal zorgt voor meer én betaalbare woningen in onze regio

De U10-woondeal 2023 (pdf, 2 Mb) is getekend. U10 is blij met de woondeal waar Rijk, provincie, gemeenten en woningbouwcorporaties gezamenlijk de schouders onder zetten in de periode 2022 – 2030. Het gaat om 61.000 woningen in de U10. De woondeal bevat afspraken over waar deze woningen moeten komen, het soort woningen en het segment waar deze woningen in vallen.

De haalbaarheid van de afspraken is van diverse randvoorwaarden afhankelijk, bijvoorbeeld op het gebied van financiële tekorten, bereikbaarheid, stikstof, netcongestie, en capaciteit bij overheden en bouwsector. Met de ondertekening van de woondeal spreken de partijen uit zich in te spannen om de afspraken uit te voeren en gezamenlijk de knelpunten aan te pakken.

Betaalbare woningen

Op de huidige woningmarkt zijn er te weinig betaalbare woningen. Ook is het lastig voor mensen met een laag- en middeninkomen om een hypotheek af te sluiten voor een koopwoning. In de woondeals zijn daarom ook afspraken gemaakt over de betaalbaarheid van de woningen. Het streven is dat er vanaf 2025 twee derde, van de woningen die gerealiseerd worden, in het segment ‘betaalbaar’ valt. Dat zijn sociale huurwoningen (tot € 808,- per maand), middenhuurwoningen (tot € 1.000,- per maand) en betaalbare koopwoningen (tot € 355.000,-). Een belangrijk deel van alle betaalbare woningen gaat door corporaties gebouwd worden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit programma? Neemt u dan contact op met de betrokken wethouder in uw gemeente. Regio-coördinator van de Woondeal is Trudy Maas. Secretaris van de Woondeal is Margreet van de Bilt.

Interessante links

Handout over U10-woondeal 2023 (pdf; 1,9 Mb)

Woningmarktbeleid (BZK)

Woondeals (BZK)

Platform31

Provincie Utrecht (wonen)