Home Ga terug naar home

Klimaatneutrale regio

Onze opgaven

Om verdere klimaatverandering tegen te gaan, staan we voor de opgave om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. Dit heet klimaatmitigatie.

In de Klimaatwet is vastgelegd dat we in 2030 49% minder broeikasgassen moeten uitstoten en in 2050 95% minder ten opzichte van 1990; ieder kabinet moet zich hier dus aan houden. In de Klimaatwet staat niet hoe we dat gaan doen. Die inhoudelijke maatregelen zijn in het Klimaatakkoord afgesproken met de maatschappelijke partijen die aan het overleg deelnamen. Kabinet Rutte IV heeft de ambitie voor 2030 inmiddels aangescherpt tot 55% CO₂-vermindering.

Onze ambities

Met verschillende partners en in verschillende netwerken geven we als U10 concrete invulling aan de landelijke ambities voor klimaatmitigatie. Zo hebben we in RES-verband onze ambitie vastgelegd om als regio in 2030 1,8TWh grootschalige duurzame energie (dat wil zeggen heel veel energie uit hernieuwbare bronnen tegelijk) op te wekken; dat doen we samen met de provincie, vier waterschappen en Stedin. Ook zetten we samen stappen in de verduurzaming van de particuliere woningvoorraad en gaan we in verschillende netwerken aan de slag met circulariteit.

De bestuurstafel Klimaatneutrale regio is dé plek waar de wethouders Duurzaamheid van de U10-gemeenten samenwerken aan de bovenstaande opgaven en werk maken van hun gezamenlijke ambities op het gebied van klimaatmitigatie.

Op de agenda

Bespreekpunten aan de bestuurstafel in deze bestuursperiode zijn:

  • Herijken en verder uitvoeren van een Regionale energiestrategie (Voor publieksinformatie over RES U16 is er een publiekssite: energieregioutrecht.nl)
  • Werken aan de energie-/warmtetransitie van de particuliere woningvoorraad; dat doen we via U Thuis
  • Toewerken naar een circulaire samenleving.

Onderdeel van integraal ruimtelijk perspectief

Het thema ‘klimaatneutrale regio’ is een integraal onderdeel van het Integraal ruimtelijk perspectief, de strategische agenda van de U10.

Relevante documenten

Meer weten?

Wilt u meer weten over deze bestuurstafel? Neemt u dan contact op met de betrokken wethouder in uw gemeente. U kunt ook de betrokken procesmanager van het U10-team benaderen: Nienke Boneschansker. Voor vragen over de Regionale energiestrategie kunt u ook het RES-team benaderen.

Benieuwd wanneer de bestuurstafels en andere U10-evenementen zijn? Neem dan een kijkje in de agenda.

Andere bestuurstafelthema’s

Hier leest u meer over de andere U10-bestuurstafelthema’s.